39. rez Najstarejše trte na svetu

najstarejša trta

39. rez Najstarejše trte na svetu

No, pa je le porezana naša lepotica. Sedaj z novo frizuro je res prava frajerka! Letošnja rez je bila prestavljena zaradi slabih vremenskih razmer, kar je razumljivo, saj se je rez Stare trte, podobno kot trgatev, v zadnjih letih razvila v prav zanimivo prireditev.

Sicer govori župana in vinskih kraljic še vedno zahtevajo polno in izvrstno koncentracijo, če želiš obdržati rdečo nit do konca, a na eno oko jim zamižimo, saj vendar gre za protokolarno prireditev. Zelo pohvalna je tudi razširitev ponudbe z dodatnimi stojnicami, kjer je bilo mogoče poizkusiti celo hladno stiskano olje iz pešk iz grozdja, ki je zrastlo na Stari trti! Razumljivo je, da vina Najstarejše trte sveta ne more poizkusiti vsak, čisto vsak obiskovalec rezi, pa je imel priložnost poizkusiti olje iz grozdnih pečk, kar je izjemno doživetje, vsaj za tiste, ki nam trta iz Lenta veliko pomeni.

Takšen kulinarični presežek bi kazalo v prihodnjih letih še bolje naznaniti že pred samo prireditvijo, kar bi na Lent privabilo še več ljubiteljev redkih delikates. Presenetljivo je bilo olje iz grozdja žametovke zares dobrega  okusa, zelo blage arome in prijetnega toplega oljnatega pookusa, brez grenkobe ali rezkih zaznav, ki so lahko prisotne v tovrstnem olju.

Pokušanje olja iz pečk  Najstarejše trte sveta: neponovljivo unikatno kulinarično doživetje, ki ga bom z veseljem ponovil naslednje leto!

Deli ta prispevek